Deler erfaringer fra hjemmestudiet. Fire gode råd fra live- og live-on-tape forelæsninger sendt fra dagligstuen om at skabe energi og gennemslagskraft selv om du sidder alene og måske ikke er i sync med dem, som lytter.

Personligt havde jeg under første del af corona-nedlukningen debut som forelæser/oplægsholder på Teams og Zoom. Det kom bag på mig, hvor anderledes en ’scene’ det reelt var.

Jeg har tidligere deltaget i utallige video og onlinemøder og er en erfaren cirkushest, når det kommer til at stille mig op foran en gruppe og oplæg i flere timer. Har faktisk også en fjern fortid som tv-vært og deltager i debatprogrammer. Alligevel brugte jeg overraskende mange kræfter på at forberede mig på oplæggene, selvom jeg kendte indholdet ud og ind.

Din energi og entusiasme er afgørende

Mit bud er, at vi kommer til producere meget mere af den slags on-demand-oplæg i efteruddannelsesregi i fremtiden. Og hvad enten det er fra sofaen, hjemmestudiet eller i mere professionelle omgivelser du taler, så er din egen energi og entusiasme afgørende for om budskabet lander i den anden ende af den digitale forbindelse. Her er fire helt konkrete erfaringer som andre novicer måske kan bruge i deres forberedelse.

Fire bud til mere gennemslagskraft

+ Tag jobtøjet på – så føles det mere ’rigtigt’. (Jeg havde ragsokker på under bordet. Næste gang bliver det høje hæle.)

Mange joker med, at det var rart at kunne holde onlinemøder iført joggingbukser. Men som det hedder sig Klæder skaber folk. Vi afkoder på de første syv sekunder, hvorvidt vi finder en person troværdig. Med andre ord betyder udseende en del. Ikke mindst om det ser ud til, at vi har gjort os umage til anledningen. hvis du vil opfattes som en autoritet,  kan du med fordel tænke over, hvordan du klæder dig bedst til situationen. 

+ Visualiser en konkret person at tale til – så bliver det mere en samtale (Jeg talte til en tidligere kollega, som jeg ved, er mig venligt stemt)

En gang talte man meget om Maren i kæret i forhold til at målrette og forenkle sin kommunikation. Andre anbefalede, at man talte til sin mor. Men hvis du ikke kender Maren og din mor ikke interesserer sig en døjt for dit emne, så er tricket at forestille dig, at du deler dig budskab med en ven.

+ Find energien i dig selv – hvis du synes, dit budskab er fedt, så er det! (Heldigvis er jeg fx oprigtigt optaget af at gøre rådgivere endnu bedre)

Tænk tilbage på, hvad der begejstrer dig ved dit emne. Kombinér din ekspertviden med nybegynderens nysgerrige undren. Din energi smitter og kan gøre selv komplekse emner fængende og forunderlige.

+ Sæt din intention – formulér for dig selv, hvad du vil fremkalde hos seeren (I mine tilfælde selvrefleksion og retning)

Hold fokus på, hvilken effekt du ønsker at skabe hos den, som lytter til dig. Så står du mindre i vejen for dit budskab. Nu handler det ikke længere så meget om dig, men om hvordan du hjælper den anden til at kunne træffe beslutninger og handlinger med ny indsigt.

Håber det bliver lettere hen ad vejen…


De spæde erfaringer med hjemmestudiet fik jeg i forbindelse med optagelse af mini-forelæsning til diplomkurset Rådgiverens Gennemslagskraft og en workshop om Endnu bedre rådgivning for stabsfunktionerne på Aalborg Universitet.